Fibromialgia y Fisioterapia

11.04.2021

La fibromiàlgia és una malaltia crònica, generalitzada i que es caracteritza per dolor de llarga durada als músculs i a les articulacions de tot el cos. Actualment no hi ha un tractament farmacològic que la curi, però sí moltes mesures que alleugereixen els símptomes i milloren la qualitat de vida del pacient.

Un grup d'investigadors, encapçalats pel Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, s'han proposat demostrar que combinant els medicaments amb quatre teràpies més es pot disminuir el impacte de la maltaltia: 

  • Exercici físic
  • Educació en neurociència del dolor

  • Teràpia cognitiva conductual 

  • Meditació o mindfulness

Aquest estudi s'anomena FIBROWALK, i és el primer al món, segons els autors, que mostra una efectivitat tan alta amb un tractament multicomponent per fer front a aquesta malaltia tan complexa.

Fibromialgia
Fibromialgia

S'ha tractat fent exercici terapèutic a la natura, amb activitats com la marxa nòrdica, el senderisme, estiraments, exercicis de reforç a través del joc i la distracció, exercicis per millorar els arcs articulars amb una exposició gradual i progressiva i de forma grupal.

L'objectiu és reeducar el cervell dels pacients explicant-los què és el dolor, la gran diferència entre dany físic i dolor (que no s'ha de confondre) i fer-los coneixedors que el dolor és quelcom generat pel cervell, és una interpretació del cervell davant d'una situació que aquest creu de "perill". El dolor és real i el genera el cervell. L'educació en neurociència del dolor, dona les claus per poder reeducar el cervell a través dels altres components de la teràpia i permet refer una conceptualització del dolor, imprescindible per poder millorar.

Una altra part de la teràpia consisteix en ajudar els pacients a gestionar bé les seves emocions, canviar les creences limitadores i errònies que tenen sobre el que senten (dolor) i pensen (incapacitat de millora) per unes de positives que millorin la seva qualitat de vida.

També es combina amb el mindfulness, que consisteix en fer meditació sense cap tipus de connotació religiosa o cultural, buscant única i exclusivament estar present, prendre consciència i deixar estar altres estímuls, judicis o pensaments.

Són dotze setmanes de tractament en les que les persones fan la teràpia i s'estàn observant molts bons resultats. 
Enhorabona per la tasca desenvolupada en favor dels pacients amb fibromiàlgia.

Telf. 695.98.32.94 / fisioneurologic@gmail.com                                                                                                                                Fisioterapia Neurológica a Domicilio.                                                                                       
Creado con Webnode Cookies
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar